Jak vybrat správný odstín make-upu

Jak pečovat o pleť: 

Správně zvolený make-up umí udělat s vaší pletí hotové zázraky. Dokáže omladit, rozzářit pleť a zakrýt případné nedostatky. Abychom vám výběr dokonalého produktu usnadnili, máme pro vás několik jednoduchých tipů, které vám pomohou tenhle nelehký úkol vyřešit.. 

Kdysi jsem četla, že najít dokonalý – středně krycí – make-up, je dost podobné tomu najít dokonalý protějšek. Díky obojímu se můžete cítit, jako že jste našli tu nejlepší možnou verzi sebe. Oboje nahlédne pod povrch, aby vyzdvihlo vaši vnitřní krásu.

Podívejme se na to tedy pěkně popořádku. Podle čeho a proč vybírat?

Podtóny pleti

Pokud jste někdy nakupovali výrobky na líčení, pravděpodobně jste slyšeli výrazy "cool", "warm" a "neutral", které popisují různé odstíny pokožky. Tyto výrazy se označují jako "podtón" nebo jako jemná tlumená barva pokožky pod povrchovou vrstvou pokožky. I když se váš odstín pleti může změnit (např. díky opalování), podtón zůstane stejný. Pojďme se podívat na typy podtónů:

  • Chladné: červené a růžové tóny s namodralými odstíny
  • Teplé: žluté, broskvové a zlaté odstíny
  • Neutrální: olivová nebo vyvážená směs odstínů výše

Proto je důležité sladit vybraný make-up s podtónem vaší pokožky.

Typy pleti 

Váš typ pleti je dalším kritériem, který je nutno zohlednit. 
Jak se rozlišují:

  • Suchá a citlivější pleť vyžaduje lehký zvláčňující make-up, který ji dokáže rozjasnit a zároveň ochránit před vlivy okolí, jako je městský vzduch nebo klimatizace.
  • Pro mastnou pleť se naopak hodí speciální matující a většinou i více krycí make-up, který se při kontaktu s pletí mění v pudrovou vrstvičku.
  • Pro smíšenou pleť platí podobná pravidla jako pro mastnou pleť, proto hledejte make-upy, které jsou označeny jako zmatňující, "oil free" nebo pohlcující mastnotu.
  • Normální pleť vypadá dobře i s minimem péče, nepotřebuje make-up se speciálními vlastnostmi, proto je volba make-upu čistě na vašem výběru.
     

Jaký make-up a jaké máte možnosti?

Existuje několik různých typů make-upů. Liší se v konzistenci, složkách a každý z nich má své přednosti:

Tekutý make-up
- je na bázi vody nebo oleje a je vhodnější pro sušší nebo zralou pleť. Má také vysokou schopnost hydratace. Tento typ make-upu je možné nanášet pomocí houbičky, štětce nebo prsty. Tekutý make-up poskytuje nižší krycí schopnost, ale dokonale pleť zásobuje hydratací. Existují i tekuté make-upy, které jsou hustší konzistence a bez olejů s matujícím účinkem. Mohou mít i skvělou krycí schopnost - vše ale závisí na hustotě a poměru pigmentu v make-upu.

Pudrový make-up
- je nejtradičnějším typem make-upu a nejjednodušeji se používá. Většinou je k dostání v kompaktním pouzdře, které se dá snadno použít i na cestách. Tento typ je suššího složení, které je vhodnější na mastnou pleť. Práškový základ je lehký a poskytuje přirozený vzhled. Pro dokonalé krytí použijte houbičku na make-up nebo na řidší štětec pro lehčí krytí.

Tyčinkový make-up
- poskytuje nejlepší krytí pigmentových skvrn, akné a drobných nedokonalostí. Má tuhou konzistenci, která je ve formě tyčinky. Kvůli tomu je velmi důležité používat správný odstín ladící s vaší pletí. Tyčinku můžete použít i jako korektor. Tento make-up poskytuje střední až plné krytí a je vhodný na mastnou pleť.

Minerální make-up
- je často ve formě prášku a obvykle se prodává v kompaktním pouzdře nebo pouzdře s dírkami, ze kterých se make-up vyklepává. Poskytuje lehké až střední krytí a jeho aplikace je velmi rychlá. Minerální make-up je vhodný pro mastnou pleť především díky čistým minerálním složkám. Doporučuje se také pro citlivou pokožku nebo pokud máte sklon k akné. Ideální na aplikaci je kabuki štětec.

BB krém neboli Blemish Balm Cream 
- je vynikající pro širokou škálu typů pleti. Je spojením pleťového krému a lehkého make-upu v jednom přípravku. Hydratuje pokožku, chrání ji před slunečním zářením a přitom kryje drobné nedokonalosti a sjednocuje barevný tón pleti. BB krém nezatěžuje pokožku, dobře ho snáší i citlivá pleť. Na tváři působí velmi přirozeně.

CC krém (krém na korekci barev)
- je podobný BB krému. Hydratuje pokožku a obsahuje složky proti stárnutí. CC krém pomáhá vyrovnat tón pleti a dodává jí svěží a jasnější vzhled.
Spojuje v sobě rozjasňující a ochranné přínosy přípravku péče o pleť se schopnostmi podkladového make-upu zlepšovat vzhled pleti. Odvádí velký kus práce, takže jej můžete nosit i samostatně (když budete chtít slabší krytí, ale přesto budete chtít mít zářivou a rovnoměrně zbarvenou pleť). Nebo můžete nanést tenkou vrstvu pod Vámi vybraný podkladový make-up, a dosáhnout tak bezchybného a hedvábného vzhledu.

Kam make-up nanášet při jeho zkoušení?

Mnoho žen s oblibou zkouší make-up jen na hřbet ruky, ale barva kůže na rukou se může často velmi lišit od barvy pokožky obličeje. Na hřbetu ruky si můžete otestovat konzistenci či krycí schopnost, ovšem odstín samotný zkoušejte přímo tam, kde jej budete nosit – na obličeji. Kam jej ale nanést?

Nejlepším místem pro testování vhodného odstínu je hrana spodní čelisti. Tato oblast se totiž nachází v přímém sousedství s krkem a zároveň na ni optimálně dopadá světlo. Vyzkoušejte několik různých variant make-upu a všímejte si jak samotného odstínu, tak jeho podtónu. U toho pravého odstínu byste vlastně vůbec neměly poznat přechod mezi přirozenou barvou pokožky a samotným make-upem.

Málokdo má v průběhu roku stejně (ne)opálený obličej, proto dost pravděpodobně přijdete časem na to, že jeden make-up nestačí. V případě, že nerady hromadíte líčení a nechcete mít make-up na všechna roční období, tak si pořiďte odstíny dva – jeden v tónu vaší nejsvětlejší „zimní“ pleti a jeden tmavší, opálený. Tyto dva pak mezi sebou můžete libovolně míchat v různém poměru podle toho, jakého odstínu chcete dosáhnout

Ideální postup při líčení

A jak se v několika krocích za pomoci vámi vybraného make-upu dokonale nalíčit tak, aby vám vydržel celý den?

  • Make-up nanášejte vždy na dokonale vyčištěnou tvář. Pokud by na ní totiž byly zbytky líčidel, bude tvořit skvrny a mapy a nepůjde dobře rozetřít. 
  • Pod make-up je dobré nanést hydratační krém, nebo podkladovou bázi, které pleť připraví na aplikaci - make-up se bude lépe nanášet přilne k pleti a bude téměř neviditelný. 
  • Aplikujte ho opravdu precizně - až těsně k hranici vlasů, k obočí, kolem očí, lehce i na uši, samozřejmě na krk a případně i do dekoltu. Nechcete přece mít na tváři nepřirozenou hnědou masku.
  • Jestliže máte pocit, že je make-up příliš výrazný, nebo jste si ho kupovala v létě a přes zimu vaše pleť vybledla, smíchejte ho s krémem. Jednoduše dejte na zápěstí kapku krému a kapku make-up a štětečkem nebo prstem je smíchejte.
  • Způsob, jakým budete provádět samotnou aplikaci, už je na vás. Existuje spousta druhů štětců a houbiček, ale spoustě žen, včetně profesionálních vizážistek (ty často používají štětce jen kvůli hygieně), nejvíce vyhovuje roztírání jen pomocí prstů. 
  • Až budete mít nanesený make-up, vezměte si na pomoc korektor. Máte-li nějaký hodně velký flíček, klidně naneste korektor před make-upem i po něm. Ovšem i když nemáte žádné pupínky, je dobré ho nanést alespoň kolem nosu, kde bývá pleť začervenalá, případně kolem očí, a skvěle poslouží i místo konturovací tužky, aby se rtěnka nerozpíjela.
  • Dobré je mít ve výbavě i rozjasňovač, který se narozdíl od klasického korektoru dá použít i několikrát během dne a stále bude na tváři vypadat přirozeně. Na druhou stranu ale tolik nekryje.
  • Nyní je na řadě pudr. Přehnaně matná tvář se už dávno nenosí, takže to s ním nepřehánějte, a použijte ho jen na místa, kde máte tendenci se lesknout.
  • Vše je dobré nakonec zafixovat fixačním sprejem. Tak vám make-up vydrží celý den.