Návod na dokonalou péči o pleť krok za krokem

Jak pečovat o pleť: 

Tajemství krásné pleti spočívá v důkladné a pravidelné péči. Čím dříve začnete, tím lépe. Recept na krásnou a zdravou pleť je přitom dávno známý. Jen se bohužel nikde neučí a leckdy ho neznají ani naše maminky. Pojďme si tedy říct, jak na to. 

Nultým krokem je diagnostika

Začněte diagnostikou své pokožky. Jakmile s jistotou víte, jaký typ pleti máte, můžete přistoupit k nové ranní i večerní rutině. Ta vaší pleti vrátí svěžest, hebkost a mladost. Následující kroky provádějte každý den. Opakujte je ráno i večer.

1. krok:  Čištění pleťi

Pravdou je, že můžete používat skvělý krém, nabitý aktivními látkami, ale pokud ho budete nanášet na nevyčištěnou pleť, nebude fungovat na 100 % a možná ne ani na 50 %. Z toho vyplývá, že nejdůležitější v rámci péče o pleť je její čištění. Pokud pleť není správně vyčištěna, přes nečistoty aktivní látky neprojdou hluboko do pleti, a ještě nečistoty zanesete dovnitř.
Nezáleží na tom, jestli se líčíte, nebo ne, obličej je třeba každý den zbavit nejenom make-upu, ale také běžných nečistot, které se na kůži i pod ní usazují. Poradíme vám, jak postupovat krok za krokem, abyste své pleti dopřála tu nejlepší péči.
Je velmi důležité, aby si každá z nás vybrala přípravek, který vaší pokožce vyhovuje. Čistit pleť můžete pomocí čisticích gelů, pěn nebo mlék. Rovnou zapomeňte na mýdlo a vodu, které kůži zbytečně vysušují. Tato kombinace poslouží pouze v případě nouze, kdy opravdu nemáte možnost použít odličovací tamponky a čisticí přípravek. Obecně platí, že pro sušší pleť jsou vhodné krémové přípravky, pro smíšenou nebo mastnou zase gelové a pěnové. Pokud chcete pro svou pleť opravdu udělat maximum, používejte čisticí produkt bez parfemace, která může citivější pleť nepříjemně podráždit. To samé platí pro přípravky obsahující alkohol, které pokožku nepříjemně vysušují a stahují. 

A teď samotné odličování.

Aplikace: Vatový tamponek dostatečně navhlčete daným přípravkem nebo ho namočte do vody a až pak na něj produkt naneste. Je to důležité, protože když bude tamponek suchý, budete si během odličování mechanicky dráždit pleť. Začněte od očí za pomocí odličovače očí, kdy tamponky s přípravkem na chvilku přiložíte, a pak jemnými pohyby budete stahovat líčidla směrem dolů. Až teprve ve chvíli, kdy jsou oči perfektně odlíčené, můžete přejít na zbytek obličeje. Nezapomínejte ani na rty, a to i v případě, že na nich nemáte rtěnku. Místo odličovacích tamponků můžete použít také čisticí sonické kartáčky nebo konjakové houbičky. 
Čištění pleti provádějte vždy večer a také ráno, protože na pleti zůstávají usazené nečistoty z polštáře, maz a pot. Navíc na vyčištěné a osvěžené pleti drží mnohem lépe make-up.
 

2. krok:  Peeling (exfoliace)

Peeling obličeje zařaďte do čištění pleti jednou až dvakrát týdně. Zabráníte tak odlupování zrohovatělé kůže a ucpávání pórů. Pravidelným používáním peelingu docílíte hladké a rozjasněné pleti a zároveň umožníte pečujicím krémům, aby pronikly mnohem hlouběji do pokožky. Nikdy ovšem nepoužívejte na obličej peeling, který jste zvyklá aplikovat na tělo. Ten je příliš hrubý a naprosto nevhodný na jemnou kůži. Pořiďte si obličejový peeling, který má velmi jemné mikročástečky. Krouživými pohyby pak masírujte obličej a nezapomínejte ani na krk a dekolt. Jak se říká, „ ...obličej končí až u prsou! 
 

3. krok:  Tonikum - Dočištění a osvěžení

A právě teď přichází na řadu pleťové vody nebo tonika, které pleť krásně dočistí, osvěží, hydratují a také vypnou. Naneste přípravek na vatový tamponek a jemnými pohyby přejíždějte po celém obličeji včetně krku a dekoltu. Nevynechávejte tento krok, má velký smysl! Pleť totiž zbaví nečistot rozpustných ve vodě, tedy například potu. Tento krok dělejte ráno i večer. Až teprve po dočištění tonikem či pleťovou vodou je pleť opravdu připravena na nanesení hydratačního krému nebo masky. 
 

4. krok:  Maska - multimasking

Minimálně jednou týdně dopřejte své pleti masku, kterou nechte působit alespoň sedm minut. Masku vyberte dle typu pleti a také dle oblasti (na obličej je vhodná hydratační, rozjasňující nebo čistící maska, na krk a dekolt zase liftingová). Opět nezapomínejte ani na krk a dekolt! Ideální je před nanesením masky splnit všechny předchozí kroky, tedy aplikovat peeling, vyčistit pleť a nanést tonikum.
 

5. krok:  Sérum

Kosmetická séra jsou přípravky, které byly objemově redukovány odstraněním tekutiny, aby zde zůstaly pouze aktivní účinné látky ve velmi vysoké koncentraci a další nezbytně nutné přísady. Jejich účinek potom bývá nejen mnohem výraznější, než u běžných krémů, ale zároveň i rychlejší a viditelnější. Sérum poskytuje velmi intenzivní a cílenou péči. Vždy jej aplikujte až na dokonale vyčištěnou a tonizovanou pleť.

 Pleťových sér existuje již opravdu široké množství a každé z nich se zaměřuje na konkrétní oblasti jako např. vrásky, hydrataci, rozjasnění pleti, pomoc s problematickou pletí apod. Jedním z nejoblibenějších je např. kyselina hyaluronová, která na sebe naváže v další fázi použitý krém, uzamkne jej v pleti a zajistí ideální hydrataci. Nebo třeba sérum na zmenšení pórů a vyhlazení pleti.
 

6. krok:  Krém denní/noční + Oční krém

Jsme na na konci celého procesu -  pro dokončení nás čeká nanesení pleťového a očního krému.
První přichází na řadu oční okolí. Křehká pokožka kolem očí potřebuje pravidelnou hydrataci. (tady asi něco chybí)

Jak přípravky na oční okolí správně používat?
Krémy i séra se nikdy nenanáší na víčko (pohyblivou oblast oka). Vždy je lehkým poklepáním nanášejte pouze pod obočí, postupujte po kosti směrem k uchu, přes vějířkovité vrásky až do oblasti pod okem. Nikdy jemnou pokožku nenatahujte. Je tak křehká, že by se mohla porušit. 

Pleťový krém si vybírejte podle toho, co vaše pleť aktuálně potřebuje. Sáhnout můžete po hydratačním, vyživujícím, omlazujícím nebo regeneračním. Respektujte také dobu, pro kterou je určen (denní, noční, univerzální) a rovněž i roční období (v zimě používejte hutnější a více vyživující krémy, v létě lehčí a s UV faktorem).. V této fázi už si pokožka z krémů dokáže vzít maximální množství aktivních látek. Pleťové krémy ucelenou péči o pleť přirozeně uzavírají.